Vet mer om bröstcancer – riskfaktorer, behandling och forskning

Bröstcancer är en hemsk sjukdom som tyvärr drabbar många kvinnor varje år. Det är den tredje vanligaste cancerdiagnosen men tack vare forskning finns idag goda chanser att bli frisk – 8 av 10 blir helt friska efter avslutad behandling. Det finns dessvärre inte så mycket man kan göra för att undvika att bli drabbad men man tror att det finns några riskfaktorer.

Riskfaktorer

Alla kan drabbas av bröstcancer, även män, även om man lever ett hälsosamt och aktivt liv. Till viss del är sjukdomen ärftlig och det går i dagsläget inte att göra något åt, även om man kunde önska det. Har man nära släktingar som drabbats av bröstcancer kan det vara en idé att vara på sin vakt och se över sina levnadsvanor, även om det är inte är någon garanti för att hålla sig frisk.

Dom riskfaktorer man tror sig finnas är bland annat övervikt och hög alkoholkonsumtion. Dålig kost kan också vara en bidragande orsak – och om inte för just bröstcancer så till andra sjukdomar. Att leva hälsosamt har bara fördelar – att ha en balanserad kost, motionera och träna samt att dra ner på stress är sådant man kan göra för att hålla sig så frisk som möjligt.

Är man hälsosam och har en stark kropp kan man som sagt drabbas ändå men man har större chanser att klara av behandlingen, som är väldigt tuff och påfrestande både fysiskt och psykiskt.

Behandlingsmetoder

Upptäcker man bröstcancer hos en patient i ett tidigt stadie finns goda möjligheter till lyckad behandling. Dom flesta blir opererade – man opererar bort tumören/tumörerna och lite av den vävnad som finns omkring och som också kan bära på sjuka celler och därefter är det vanligt att man kompletterar med cellgifter eller strålning. Exakt hur behandlingen går till är individuell för varje patient. Ofta består behandlingen av samtliga eller några av dessa metoder:

  • Operation
  • Cellgifter (cytostatika)
  • Strålning av bröstet

Forskning kring bröstcancer

Forskningen kring olika cancerdiagnoser, och däribland bröstcancer, är ständigt pågående. Det hårda arbetet leder dock till framsteg och förbättringar och överlevnadschansen har blivit större. Pengar till forskning kommer från olika håll, bland annat genom stora galor, månadsgivare och eldsjälar som kämpar på egen hand för att samla in pengar till det viktiga ändamålet.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *