Massage som friskvårdsaktivitet

Det är inte bara träning för kroppen som omfattas av friskvård – det kan även innefatta inre ro och välbefinnande. Friskvård handlar helt enkelt om att må bra och för att kunna göra detta behöver vi människor en balanserad vardag som består av arbete, sinnesro och motion. Det har bevisats att det så kallade “lugn-och-ro-hormonet” oxytocin utsöndras vid både beröring och massage.

Genom massagebehandlingar är det möjligt att öka välbefinnandet och minska på eventuell spänning som orsakar stress i vardagen. Enligt Skatteverket omfattas också massage av friskvårdsbidrag och det kan därför vara en bra idé att besöka en terapeut. Tänk på att naprapati och kiropraktik inte omfattas av friskvårdsbidrag utan räknas till rehabiliterande behandlingar.

Olika typer av massage

Avslappningsmassage eller avspänningsmassage kan hjälpa till om du ofta känner dig spänd, stressad eller har svårt att koppla av. Det kan också lindra problem som stress och spänningshuvudvärk. Kontorsmassage kallas de behandlingar som förebygger eller behandlar stelhet som kan bildas i armar, axlar, rygg eller nacke. Dessa problem kan uppstå på grund av för mycket ensidigt arbete. Andra typer av massage som också räknas som friskvård är fotmassage, akupunktur, akupressur, kinesiologi, ljusterapi, homeopati, zonterapi och floating rest. Alla de här räknas också som massage, vilket i sin tur tillhör friskvårdsbidrag.

Massage är lättillgänglig friskvård

Flera arbetsgivare i Sverige erbjuder sina anställda friskvårdsbidrag och som arbetsgivaren kan det vara positivt att terapeuten kommer till arbetsplatsen. På det sättet kan alla som vill använda bidraget och det blir lönsammare för företaget när de anställda är avslappnade och nöjda. En av de största orsakerna till ohälsa är brist på rörelse och stillasittande. Det här kommer i sin tur drabba företaget negativt när det blir sämre produktivitet och sämre trivsel. Massage är då ett jättebra sätt att minska på spänning och öka välbefinnandet. Därför kommer det vara en lönsam investering för företaget att satsa på friskvård som massage.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *