Akupunktur för bättre allmänhälsa

Fritt översatt betyder akupunktur nålbehandling och kommer från traditionell kinesisk medicin. Detta innefattar exempelvis kinesisk massage, moxabehandling, örtläkekonst och koppning med mera. Människans livskraft kallas för qi inom traditionell kinesisk medicin och vid sjukdom menar man att livskraften qi är störd. Det här löser man genom att jämvikten och lagomt flöde av qi uppnås genom akupunktur, detta ska lindra sjukdomen eller återställa hälsan.

Den som utför akupunkturbehandlingar enligt traditionell kinesisk medicin kallas för akupunktör och det är deras yrkestitel. Behandlingen börjar med en genomgång av levnadsvanor och information om åkomman. Kinesisk pulstagning och en observation av tungan genomförs också i hälsobedömningen. Sedan sätts tunna nålar in i de utvalda områdena på huden, det här gör man för att styrka en svaghet eller minska på ett överskott i kroppen. Många brukar känna ett stort lugn efter akupunkturen och beroende på sjukdom och individuella utgångslägen varierar antalet behandlingar.

Lite historia om akupunktur

Redan under stenåldern kan akupunkturliknande behandling ha förekommit i Europa. Det har hittats fynd i Alperna från den så kallade ismannen Ötzi som hade tatueringar utformade som streck över akupunkturpunkter. Kanske kan det här ha varit en behandling som lindrat hans värk i förslitna leder. Roten som finns till dagens akupunktur grundar sig i Kina där den har utvecklats under tusentals år. Under 1600-talet infördes kinesisk akupunktur i Europa av jesuitmunkar.

Vad behandlas med akupunktur?

Med hjälp av akupunktur enligt traditionell kinesisk medicin behandlas flera sjukdomar och dessutom ger friskvårdande och förebyggande behandling. Världshälsoorganisationen (WHO) dokumenterar och listar  symptom, sjukdomar och andra tillstånd där behandlingar med akupunktur har haft vetenskapligt bevisad effekt med hjälp av kontrollerade studier. Världshälsoorganisationen (WHO) har angett över 100 olika behandlingsområden med traditionell akupunktur. Varje människa och deras åkomma behandlas individuellt eftersom det exempelvis beror på vart värken sitter och vad det kan finnas för övriga sjukdomssymptom.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *