HLR – för privatpersoner

I en utbildning för att bli HLR-instruktör lär du dig pedagogiken och tekniken inom HLR och får även ta del av praktiska erfarenheter. Efter avslutad kurs är du redo att föra kunskapen vidare och rädda liv! I den här texten berättar vi mer om hur man blir HLR-instruktör.

Vad krävs för att bli HLR-instruktör?

När du blir instruktör i HLR får du med dig ovanligt mycket. Förutom kunskapen om hur man gör hjärt-lungräddning och använder en hjärtstartare med maximal effekt, får du även en förståelse för när och varför HLR ska utföras. Kunskapen finns inte bara på papper när man gått en kurs i HLR-instruktioner. Målet är ju att dina deltagare verkligen ska kunna rädda liv med hjärt-lungräddning, om någon i deras närhet skulle drabbas av ett plötsligt hjärtstopp.

För att kunna blir HLR-instruktör måste du ha grundläggande kunskaper i hjärt-lungräddning. Utbildningen till instruktör i HLR kräver inga medicinska förkunskaper, utan kan genomföras av alla som är intresserade. Tanken är att du redan före utbildningen ska vara säker på hjärt-lungräddning med hjärtstartare för att kunna ta till dig pedagogiken. Tyngdpunkten under utbildningen ligger på hur du lägger upp och genomför HLR-utbildningen på ett pedagogiskt sätt. Om det var länge sedan du tränade hjärt-lungräddning, kan det vara bra att repetera och gå en vanlig HLR-utbildning

Instruktörsutbildningens moment

En instruktörsutbildning i HLR är oftast en intensiv heldagsutbildning med mycket hög kvalitet. Instruktörerna är ofta specialistutbildade sjuksköterskor med lång erfarenhet från akutsjukvården och har mycket kunskap och erfarenheter i bagaget. Under instruktörsutbildningen får du bland annat ta del av hur huvudinstruktören genomför en utbildning i HLR, varvat med kommentarer och diskussioner kring upplägget. Du får pedagogisk kunskap om hur du visar och instruerar på ett tydligt sätt, hur du förklarar, motiverar och ger återkoppling till dina kommande deltagare samt hur du lär ut medicinsk HLR-kunskap på bästa sätt. Som HLR-instruktör ska du så småningom ge dina deltagare praktiska färdigheter i hjärt-lungräddning så att de kan utföra HLR när någon i omgivningen drabbas. Dina kursdeltagare behöver också bli mentalt förberedda på situationen så att de vill och vågar ingripa och känner sig trygga med hur de ska agera. Under utbildningen går man även igenom allt material grundligt, så att du känner dig säker med HLR-docka, andningsmask, övningshjärtstartare och andra pedagogiska hjälpmedel som du kan komma att använda under dina utbildningar som HLR-instruktör. Du får även lära dig hur man kan anpassa HLR-dockorna så att de fungerar med olika typer av övningsdefibrillatorer.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *