Vad gör en kiropraktor?
Själva begreppet kiropraktik kommer från grekiskans shiro som betyder händer och praktos som betyder att göra. Den här tekniken utvecklades i USA under senare delen av 1800-talet men antagligen har det funnits olika tekniker för att justera ryggen ännu längre sedan. Om man ser globalt sett är kiropraktorer ett stort och etablerat yrke som idag finns i stora delar världen runt. I respektive land är det mer eller mindre integrerat med offentligvården.
Kiropraktik i Sverige
År 1921 introducerades Sverige för kiropraktik när svenskarna Lennart Thomson och Simon Lundin återvände hem från USA. Där hade de genomfört en utbildning på National College of Chiropractic och femton år senare hade antalet kiropraktorer ökat till femton personer. Det var sju av dessa som sedan grundade Diplomerade Kiropraktorers Förening (DKF).
I Sverige har vi två stora yrkesförbund som gäller för kiropraktorer och dessa heter Legitimerade Kiropraktorers Riksförbund (LKR) och Kiropraktiska föreningen i Sverige (KFS). Beroende på utbildningsort finns vissa skillnader i utbildningen för kiropraktik om man jämför Sverige med andra länder. Inom Sverige läser man 5 år heltidsstudier på den Skandinaviska Kiropraktorhögskolan som ligger i Solna och därefter kommer en legitimation utfärdas av socialstyrelsen. Det finns kiropraktorer inom vårdcentraler och landsting, inom företagshälsovården och idrottsvärlden samt privata kliniker.
Behandlingar med kiropraktik
Det största målet med kiropraktik är att återställa den normala funktionen i muskler, leder och nervsystemet. Den övergripande behandlingsmetoden är att genom kiropraktisk justering mobilisera en led eller ett område med hjälp av olika handgrepp. Kiropraktorer utför behandlingarna med händer för att återställa ledfunktioner och detta kan liknas med taktila rehabiliteringsmetoder som sjukgymnastik och massage.
Kiropraktiken har ryggradsrelaterade besvär som primärt kompetensområde och rygg- och nackerelaterade problem är en av vår tids nya folksjukdomar både nationellt och internationellt. Idag behövs ingen remiss för att besöka kiropraktor inom landstinget och det finns ungefär 800 legitimerade kiropraktorer runt om i landet. Omkring 300 av dessa har akademisk examen.